Zöldterület téliesítés – Készüljön fel időben!

zöldterület téliesítés hó fagy

Bejegyzés megosztása

A zöldterület téliesítés az ősz második felében mindenképpen esedékes. Sokan azt gondolják, hogy a hidegebb hónapok, főleg a tél beköszöntével a zöldterületek, kertek, parkok udvarok gondozása befejeződik. Azonban a valóságban ennek másként kéne lennie. Az ősszel és télen elhanyagolt zöldek tavasszal megbosszulják a törődés hiányát. Ezzel szemben a gondozott és megóvott természet mindig sokkal többet ad vissza, mint amennyit belefektettünk. Nézzük, hogyan lesz megfelelően téliesítve a zöldterület!

A zöldterület téliesítés főként állagmegóvás

A zöldterület téliesítés nem könnyű feladat mostanában, hiszen egy jó ideje a téli időjárás kiszámíthatatlan és változó. Bár az idei évben esélyes a hóesés, akár még enyhe telünk is lehet, mely megzavarja a növények természetes életciklusát. Ezért a zöldterületek téliesítésénél fontos olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek alkalmazkodnak az adott körülményekhez. Lehetséges, hogy több lépésben kell elvégeznünk bizonyos feladatokat. Mivel a tél változékony lehet, gondoskodnunk kell arról, hogy a növények megfelelően védettek legyenek a hideg, a szél és a lehetséges hóesés ellen. A jól elhelyezett, kiépített védelem megfelel az enyhe és a zordabb viszonyoknak is.

zöldterület téliesítés zúzmarás fák és hó

Nézzük, hogy milyen feladatokat kell elvégezni:

Védelem a hideg és a szél ellen: remek védőtakarók kaphatóak a barkácsüzletekben, de szalmával és vászonzsákkal is dolgozhatunk. A fák többsége nem igényli a külön védelmet, de a kis csemeték, egyes virágbokrok (például a rózsa) vagy a kis tuják elpusztulhatnak egy fagyosabb héten nélküle.

Téli metszés: Ebben az időszakban, mivel a fagyás, a szél a hó károkat okozhat a növényekben, érdemes visszametszeni őket. Gondoljunk csak a pár évvel ezelőtti normafai esetre, amikor olyan mennyiségű jég fagyott a fák ágaira, hogy tömegével törte le a nagyobbakat is. ez pedig nem csak a növényekben okoz kárt, de balesetveszélyes és jelentős anyagi károkat, személyi sérülést is okozhat.

Ápolás és ellenőrzés: Alapvetően elmondható, hogy a zöldterület gondozás akkor profi, ha rendszeresen ellenőrizzük az aktuális állapotokat és figyeljük a változásokat. Amikor ilyen változó és kiszámíthatatlan az időjárásunk, mint az utóbbi években, akkor kimondottan fontos ez a sűrű és átfogó ellenőrzés. A téli időszakban érdemes hetente ránézni növényeinkre, hogy még rendben vannak-e. Ha pedig nagyot változott az idő, akkor ismét csekkolni az állapotokat. Nem sokat érünk azzal, ha zöldterület téliesítés címszóval bebugyoláljuk a fáinkat, virágainkat, viszont nem ellenőrizzük a takarás hatékonyságát.

Ha pedig beköszöntött a tél…

Amikor már itt a tél, esetleg hóval, faggyal, széllel, akkor fontos gondoskodjunk a járható területeken a hó és a falevelek eltakarításáról. A növényzetnek ezzel szemben inkább az tesz jót, ha meghagyjuk rajtuk a hótakarót. Bármilyen meglepő, hőmérséklet szempontjából kedvezőbb fagyban a hó alatt megbújni, mint pőrén virítani. Ha a megfelelő zöldterület gondozás feladatait inkább másra hagyná, bízza szakemberekre! Csapatunk több évtizedes tapasztalattal egész évben óvja, ápolja parkját, udvarát, kertjét vagy erdejét. Az őszi hónapok kiemelten alkalmasak arra, hogy a zöldterületet felkészítsük némi biztonságos hibernálódásra, miközben ezzel alapozzuk meg a tavaszi kikelet zökkenőmentességét is. Ha zöldterület téliesítés, akkor bízza ránk a szakértelmet igénylő feladatokat

Kapcsolódó bejegyzéseink

zöldhulladék elszállítás

Zöldhulladék elszállítás – Fontos és alapvető

A megfelelő zöldhulladék elszállítás és úgy alapvetően a zöldterületek gondozása kulcsfontosságú része a városok és közösségek fenntartásának. Ebben a kontextusban a zöldterület-gondozó cégek szerepe rendkívül

zöldterület gondozás Borsod megye

Profi zöldterület gondozás Borsod megye területén

A hatékony zöldterület gondozás Borsod megye esetén is alapvető szükséglet. Parkok, utak, udvarok, egyéb közterületek megfelelő állapotban tartása nem csak esztétikailag fontos, hanem a környezet